Se hela inslaget>>>


Se hela inslaget>>>


Läs hela reportaget>>>


Lyssna på hela reportaget>>>


Läs hela reportaget>>>


Flera kommuner tar hjälp av Brunos känsliga nos

Läs hela reportaget>>>


Med sylvassa nosar lokaliserar sökhundarna Oopzie och Bruno vattenläckor

Läs hela reportaget>>>


Lyssna på hela avsnittet här>>>


Hunden Bruno har unikt jobb: Nosar upp vattenläckor

 

Lyssna på reportaget Sveriges Radio>>>>


Sökhunden Bruno letar efter vattenläckor

 

Läs hela artikeln>>>>


Bruno är Sveriges och kanske världens enda vattenläcksökande hund

 VVS-Forum var med när han hittade fem misstänkta läckor i gjutjärnsrör flera meter under markytan.

Läs hela artikeln>>>>


Schäfertiken Oopzies känsliga nos hittar läckor i fjärrvärmenätet.
Nu vill E-on testa och Vallentuna är pilotkommun.

Uppdraget är att leta efter läckor i energibolaget E-ons fjärrvärmenät. Oopzie är taggad och rör sig enligt ett inövat mönster för att avsöka gatan

Läs hela artikeln>>>>


Hunden Bruno använder sig av luktsinnet för att hitta vattenläckor i dricksvattennätet

Efter att att Borås energi och miljö den senaste tiden har drabbats av större akuta läckor har man nu tagit in hunden på prov. Under de två dagar som Borås energi och miljö har tagit hjälp av Bruno har han markerat ett 20-tal gånger där han känner doften av dricksvattnet.

Läs hela artikeln i Göteborgsposten>>>>>


Artikel i Brukshunden

Bruno är troligen Sveriges enda sökhund som är specialiserad på att hitta kommunalt dricksvatten. Det gör att han är duktig på att nosa upp och markera eventuella läckor i det kommunala vattennätet
läs hela artikeln i Brukshunden>>>


Artikel i Borås Tidning>>>

Cockerspanieln Bruno är troligen ensam i Sverige om att kunna hitta läckande vattenrör i marken. I går var hunden i Borås och nosade efter läckor.

– Det här är ett test, säger Borås energi och miljös Kristian Svensson.


Här, matte! Här doftar det av en läcka!

 

Varför behöver Göteborg Energi hjälp av en hund att söka efter fjärrvärmeläckor? Liksom de flesta andra bolag använder vi till exempel övervakningssystem med larmtrådar och flyg utrustade med värmekameror för att hitta läckage. 

– Ibland kan vi få larm om att det läcker utmed en flera hundra meter lång sträcka. Att gräva upp en gata kostar i runda slängar 100 000 kronor per meter. Om en sökhund kan peka ut mer exakt var vi ska gräva är det mycket pengar som sparas, säger Teo Murtomäki. 

Läs hela artikeln här>>>


Vattenläckage är aldrig roligt – oavsett om det är inomhus eller utomhus. Utdragna läcksökningar, klagomål från medlemmar och fakturor med höga belopp..

 

Det första man behöver göra är att lokalisera läckaget, något som i många fall är lättare sagt än gjort.
Men ett företag har hittat en ganska unik lösning – och tar hjälp av människans bästa vän. 

Läs hela artikeln här>>>


Sökhunden Jeckov har haft cirka 25 sökuppdrag för olika fjärrvärmebolag. Med sin nos hittar schäfern snabbt läckor med en träffsäkerhet på 0–14 meter.

 Det är viktigt att fjärrvärmebranschen utvecklar nya och effektiva metoder för att hitta läckor. Sökhundar kan vara en metod som kan användas mer. Jag väldigt imponerad över vad Jeckov har lärt sig, säger Julia Kuylenstierna, ansvarig för Energiforsks värmekluster.

Läs hela artikeln här>>>


Fördelar med hundsök av läckor

De kommuner som redan testat på och sett träffsäkerheten som Jeckov och Bruno tillsammans med Susanne Kihl har uppnått ser ett flertal fördelar med att använda hundar som komplement i läcksökningen framöver.>>>


Hunden Bruno letar upp vattenläckor

  • Hunden Bruno, som är en cocker spaniel, är utbildad till att söka efter vatten vilket kan hjälpa till exempel kommuner att hitta vattenläckor.
  • Tillsammans med ägaren Susanne Kihl har han åkt från Kungälv för att besöka VA-mässan på Elmia i Jönköping på tisdagen och fick testa sina kunskaper på gräsmattan utanför.>>>>Hunden som kan lukta sig till fjärrvärmeläckor

I äldre fjärrvärmeledningar kan läckor uppstå. I veckan som gick provade vi en helt ny metod för läcksökning då sökhunden Aspirant Jeckov hjälpte oss söka efter misstänkta läckor i Solna.
Vårt första intryck av hundsök som läcksökningsmetod är mycket positiv. Det är helt klart en metod som kan hjälpa oss spara både tid och pengar framöver om vi utvecklar vårt samarbete ytterligare. Att leta läckor med hund är också ett betydligt mer hållbart alternativ. Läs hela artikeln hos Norrenergi>>>>Sveriges första hund som söker fjärrvärmeläckor
– Det här är en spännande metod som verkligen ligger i tiden. Visst har vi bra system som upptäcker läckor – men även tekniken kan haverera ibland. Kan man ha en hund som kan hitta läckor bara med hjälp av doftsinnet finns det enorma möjligheter att driva ett effektivare och mer klimatsmart arbete med fjärrvärmenätet. Det säger Henrik Aleryd, anläggningschef på Vattenfall Värme i Vänersborg.
Ur ett övergripande perspektiv finns det också ett stort värde i att ha en hund som kan bidra till att upptäcka vattenläckor i tid, eftersom det i förlängningen kan ha betydelse för vattenförbrukningen
läs hela artikeln här>>>


Hunden som hittar läckorna i fjärrvärmenätet
I våras fick Norrtälje Energi en indikation på att det fanns en större fjärrvärmeläcka i nätet. Trots flera olika insatser med flyg och värmekamera var det svårt att hitta läckan. Räddningen blev en sökhund – Aspirant Jeckov.
Läs artikeln här>>>


Norrvatten har för första gången testat att söka efter vattenläckor med hjälp av en specialtränad hund.
Bruno gjorde ett mycket bra jobb och läcksökning med hund kan bli ett bra komplement till andra metoder.
− Det är dyrt att gräva fel och med hjälp av Bruno kan vi komma närmare läckorna och minska störningar för omgivningen, menar Peter Karlsson, läcksökare på Norrvatten.
>>”>Läs artikeln här>>>Pilotprojekt med hundsök – Norrtälje Energi


Under torsdagen 12 augusti sökte en specialtränad hund efter fjärrvärmevatten i Rimbo med målet att hitta en läcka i vårt fjärrvärmenät. Första försöket för hunden i skarpt läge och den hittade och markerade läckan! Upprinnelsen till detta var att Dennis Asplund, driftledare på Norrtälje Energi, hört talas om en hund som kunde söka efter läckor […]

Om oss på SVT nyheter>>

Om oss och läcksök I SVT Nyheter>>>


Brukshunden>>>


Film när Bruno söker vatten


Lokaltidningen Stenungsund>>


Sveriges Radio/P4 Göteborg>>>


Kungälvsposten>>>


Din Bostadstidning Partille/Lerum juni 2021  


Lyssna på hela reportaget>>>